Praha: Staňkův rukodělný pivovárek: levné a dobré pivo

Staňkův rukodělný pivovárek: levné a dobré pivo

Praha 5, Staňkův rukodělný pivovárek

Staňkův rukodělný pivovárek
foto: pivovartrebonice.com

Rodinný minipivovárek je součástí kempu Drusus v Třebonicích v Praze 5, své služby však nabízí nejen hostům, ale všem žíznivým pocestným v místním restaurantu Gusta.

Staňkův rukodělný pivovárek je držitelem několika domácích i mezinárodních ocenění. Jeho nabídka je neuvěřitelně rozsáhlá: 28 (!) druhů piv s romantickými názvy jako Geronimo, Rejtar, Divá Bára, Uzenáč, Legionář, Bohatýr nebes, Samec, Bastard, Sniper či Starej Procházka. Pestrá paleta piv zahrnuje leccos: od obyčejné desítky po úctyhodnou, zrádnou 17° s příznačným jménem Macho. Pivovar je nabízí pod heslem „Pivo, které léčí, nebo aspoň neublíží„.

Pivo z apačské rezervace

Jména jsou invencí sládka a majitele v jedné osobě. Jak na ně přichází? Tady je líčení zrodu piva zvaného Geronimo: „13° polotmavý rýžový speciál: voda, rýže, ječné slady, chmel, pivovarské kvasnice. Svého času byly zbytky odbojných apačských kmenů zavřeny do rezervací a bílí mužové se snažili nasytit rudé bojovníky rýží, ale moc nepochodili, jelikož Apačové ji považovali za červy a odmítali konzumovat. Ta se logicky někde hromadila a nakonec zkvasila a Geronimo byl na světě…“

Strašná zpráva: Pivo došlo…

Naštěstí jen přechodně a pro místní. Restaurace Gusto v Třebonicích byla donedávna uzavřena kvůli rekonstrukci mycího boxu. Nyní je ale už nová várka na čepu. Restaurace bývá nyní otevřena vždy v pátek a sobotu. Točila  se 12° František a 13° Starej Prohazska. A na spilce už kvasí adventní specialita 15° Dobromila, ale také 15° Sniper a 11° Crazy Horse. Ve sklepě potom zraje  12° Red Cloud, 11° Lví srdce a 14° Bohatýr.

Třebonické pivo si můžete objednat i u distributorů: v pražských pivnicích Zlý časy a Nota Bene, v plzeňském Klubu malých pivovarů, případně v Brně  v pivotéce U Modrého lva.

zdroj: pivovartrebonice.com

Žádné komentáře »

Zatím nemáte žádné komentáře.

RSS (komentáře k příspěvku)

Napsat komentář