Čingischán v Národním muzeu
Kam v deštivém dni? Do Národního muzea na výstavu Čingischán. Kromě informací o životě legendárního dobyvatele a zakladatele jedné z největších historických říší nabízí, který byl plný zvratů, násilí, ale i lásky nabízí unikátní výstava ke zhlédnutí také předměty světového kulturního dědictví, které jsou v zahraničí prezentovány jen zcela výjimečně.
Patří k nim exponáty ze sbírek Národního muzea Čingischán v mongolském Ulánbátaru a z Archeologického ústavu Mongolské akademie věd. Můžete se těšit na poklady z monumentálních podzemních hrobek hunských panovníků, zbraně a jezdeckou výstroj obávaných mongolských jezdců, připomínky jejich tažení, která na staletí změnila velkou část tehdy známého světa a také předměty poskytující vhled do tajemného duchovního světa a mystiky dávných Mongolů, jejich každodennosti a osobních příběhů. Podívejte, jak to na výstavě vypadá!
Restaurace U Bansethů:
Tam to měl Švejk rád
Přesněji řečeno jeho duševní táta, Jaroslav Hašek. Nuselská restaurace u Bansethů v Praze 4 má více než stoletou tradici a slavný spisovatel skutečně patřil k jejím štamgastům.
Však tady má také dodnes vlastní stůl, jak praví místní „svědek skvělých řečnických improvizací i polštář pro alkoholem znavenou hlavu“. I když stůl pana Haška nejspíš ve skutečnosti nezažil, v Osudech dobrého vojáka Švejka je hospoda opravdu zmiňovaná, a to i se svým zakladatelem, panem Aloisem Bansethem. Tradiční plzeňská restaurace se staročeskou kuchyní dělá Aloisi Bansethovi čest dodnes, ať už domáckou atmosférou, vynikající péčí o čepovanou plzeňskou dvanáctku Prazdroj či výbornou domácí kuchyní za rozumné ceny, kterými vychází vstříc domácí klientele. Podívejte se, co U Bansethů vaří a jak to tam vypadá.
Pražské cukrárny: dobré a levné
Když mluvíme o zákuscích, nemáme na mysli rozpečené zmrazené croissanty nebo tukem odkapávající donuty – ty sice v Praze najdete také, ale opravdu mlsní Pražané se jim vyhýbají.
Vědí, kde najít cukrárny, jež dbají na čerstvost a kvalitu. Takové, co nabízejí zákusky s máslovými krémy, šlehačkou od opravdické krávy a vanilkou, nikoli umělým vanilinem, případně dorty, které mají v korpusu med od včelaře a jako zdobení pravý mandlový marcipán. Pár takových cukráren jsme pro vás v Praze vytipovali.
Milujeme Prahu!
Je to tak – jsme rodilí Pražáci a máme své město rádi. Praha totiž není jen metropole nablýskaných hotelů a barů, kde Vás nepustí ani na práh bez zlaté kreditní karty, luxusních obchodů a předražených pivnic, ze kterých už dávno vyvanul opravdový duch města.
Tam my, Pražáci, nechodíme. Pro nás je Praha město s duší. Město tajemných pověstí a magické krásy, jehož ráz určily generace světových architektů. Srdce země, kde tekla po dlažbách krev bitev a poprav. Město obyčejných lidí, v jehož úzkých uličkách se žilo, milovalo, jedlo, pilo a obchodovalo – a žije, miluje, jí, pije i obchoduje dosud. A právě takovou Prahu Vám chceme ukázat: romantickou, pulzující, zasněnou a pohodovou.