Praha: Cukrárny: Oslaďte si život!

Pražské cukrárny aneb Sladký život metropole

foto: Praha levně

foto: Praha levně

Myslíte, že Češi milují jen bůček, nakládané tvarůžky nebo vepřo-knedlo-zelo a proloží je maximálně švestkovými knedlíky? Omyl! Češky ujíždějí na sladkém rády a často. Není divu. Nabídka cukráren v Praze si kvalitou nezadá ani s Vídní nebo s Paříží.

Nemáme na mysli rozpečené zmrazené croissanty nebo tukem odkapávající donuty – ty sice v Praze najdete také, ale opravdu mlsní Pražané se jim vyhýbají. Vědí, kde najít cukrárny, jež dbají na čerstvost a kvalitu. Takové, co nabízejí zákusky s máslovými krémy, šlehačkou od opravdické krávy a vanilkou, nikoli umělým vanilinem, případně dorty, které mají v korpusu med od včelaře a jako zdobení pravý mandlový marcipán. Celý článek …

Písecká cukrárna: vítaná jihočeská expanze

Písecká cukrárna, ovocné košíčky

foto: gaigher.cz

Přijdou vám ceny u Hájků či u Erharta trochu vysoké? Po pravdě – trochu vyšší jsou, i když samozřejmě platí, že cena odpovídá kvalitě.

Lze ovšem najít i srovnatelnou kvalitu za ceny o třetinu až polovinu nižší. Nabízí ji jihočeská Cukrárna Emil Gaigher, která v Praze prodává jako Písecká cukrárna.

Z časů první republiky

Tradice cukrárny z Písku sahá do dob první republiky. Byla založena v roce 1924 panem Emilem Gaigherem. Původní oplatkárna a výrobna čajového pečiva rozšířila po válce sortiment o cukrářské výrobky. Po revoluci firmu obnovila Jana Kuželová a jejím dnešním ředitelem je Matěj Kužel, pravnuk zakladatele. Celý článek …

Poslali vás do háje? Jděte raději k Hájkovi!

Praha, cukrárna Hájek&Hájková

Cukrárna Hájek a Boušová
foto: Praha levně

Tam si spravíte náladu. Není to úplně klasické posezení: pokud čekáte pohodlná křesílka, soukromí oddělených boxů a poklidné nedělní odpoledne, budete zklamáni.

V interiérech firmy Ovocný světozor Hájek a Boušová převládá barevný plast, okolo vás proudí davy lidí a trpíte nedostatkem místa jako ve fastfoodu. Přesto vřele doporučujeme, protože nabízený sortiment vám nepohodlí plně vynahradí.

Cukráři v protiatomovém krytu

Díky vlastní cukrářské výrobně (možná by vás překvapilo, že sídlí v bývalém protiatomovém krytu na Pankráci) nabízejí cukrárny Ovocný světozor úctyhodný výběr kvalitních zákusků všeho druhu od dortů přes zmrzlinu, poháry, mléčné koktejly a sorbety až ke chlebíčkům a docela slušné kávě Illy.

Možná to není úplně „vysoká“ cukrařina, ale každopádně velmi dobrý standard. Třeba takový dort Royal s křupinkami je vysloveně povedený. Kvalifikovaní prodavači obsluhují za pultem bleskově a jsou příjemní, oschlé zboží se každý večer vyhazuje. Ročně přijdou vniveč potraviny za čtyři miliony korun, jen aby firma dostála své tradici kvality. Celý článek …

Erhartova cukrárna: bezmála 75 let provozu

Praha, Erhartova cukrárna

Praha, Erhartova cukrárna
foto: plus.google.com

Dlouholetou tradicí, vlastní výrobnou přímo pod cukrárnou a vynikající kvalitou se může pochlubit Erhartova cukrárna na Letné v Praze 7. Ale i toto místo, proslulé mezi milovníky sladkého, má problémy s pohodlím zákazníků.

Erhartova cikrárna sídlí v přízemí paláce Letná, který byl postaven v roce 1937. Jde o architektonický skvost ve stylu funkcionalismu. Po revoluci byla stavba pečlivě zrekonstruována včetně části původního interiéru. Jeho prvky jsou památkově chráněné, takže hosté zde sedí u stolů a na židlích, které mají vlastní evidenční číslo na ministerstvu kultury.

Nepohodlí se vyplatí

Tento fakt jim ovšem moc nepomůže vyrovnat se s nedostatkem místa a soukromí. Nával lidí je zde pravidlem a zejména v prostoru u vitrín se dá stěží udělat krok. Příchozí se mísí s čekajícími, snaží se mezi lidmi ve frontě nahlédnout do vitrín, aby si mohli vybrat, mezi tím vším kličkují nepříliš nadšené servírky… Prostě pohodlí, obsluhu ani kávu si návštěvníci moc nepochvalují. Přesto si k Erhartovi zajděte, ať už na Letnou nebo do nedávno zřízené vinohradské pobočky! Celý článek …

Cukrárna Vančura: nejmladší z rodu Hájků

foto: Praha levně

Jméno Hájek je mezi pražskými cukráři dobře známé, prodávají pod ním v Praze hned dvě sítě provozoven: Hájek & Hájková a Hájek a Boušová. Jejich majitelé jsou rodinní příslušníci, kteří podnikají každý pod svou značkou.

My jsme se vypravili do cukrárny třetího z rodu Hájků: Tomáše Vančury, vnuka pana Františka Hájka, který také stál u zrodu koncepce prodejen slučující klasický mléčný bar, lahůdkářskou a cukrářskou výrobu. Spolu s manželkou Irenou založil v březnu roku 2012 cukrárnu s názvem Vančura a Vančurová. Najdete ji v Praze – Michli, hned u stanice autobusu 124 a 139 Michelská. Celý článek …

Raw: Sladké tajemství Veroniky Klamtové

Sweet Secret of raw, Veronika Klamtová

foto: Sweet Secret of raw

Ještě před rokem byla Veronika Klamtová úspěšnou manažerkou marketingového oddělení nadnárodní společnosti. Pak se ze dne na den stala provozní a kuchařkou restaurace Secret of raw.

Mohla za to láska. Napřed se zamilovala do Honzy, následně do jeho životního stylu, vitariánství. Dezertům připraveným bez chemie, vaření a pečení doslova propadla.

Syrový štrúdl i bábovka

„Ráda přetvářím klasické zákusky na chuťově bohatší, a přitom zdravější raw dezerty. Přestala jsem se ládovat klasickými sladkostmi a pozorovala na sobě úžasné změny. Získala jsem spoustu nové energie!“ říká.

Veronika hledala nové chuťové kombinace, vytvářela recepty, vymyslela raw štrúdl i bábovku. A nyní otevírá první raw cukrárnu v Praze. „Splnil se mi sen, protože se věnuji tomu, co má pro mě smysl a čemu věřím,“ pochvaluje si. Celý článek …

Kam za vůní čerstvé kávy?

foto: Fotolia

Káva… sladká jako život, hořká jako smrt, lahodná jako hřích. Poradíme vám, kde takovou koupíte.

Dobře připravit kávu, to je malý obřad. Musí být vždy čerstvě umletá do odpovídající hrubosti, nesmí být z tvrdé vody ani s přepálenou mléčnou pěnou…

Je toho prostě spousta. Víme, kde mají tato pravidla v malíčku a ještě daleko víc – příprava kávy je pro ně obživou, koníčkem i láskou. Trubice a filtry svých kávovarů udržují čisté jako plíce novorozeného miminka, umí odhadnout teplotu, tlak, rosný bod i polohu Země vůči Slunci tak, aby byla káva chuťově plná, a s mléčnou pěnou přímo kouzlí. Celý článek …

Pane profesore, nalijte mi dvě deci burčáku!

strudl

foto: Praha levně

Byl to jen takový nápad, zablbneme si. Vyzkoušíme něco nového. Napečeme štrúdly a koláče, prodáme je na trhu. Máknem si. Užijeme zábavy. Zbohatneme. Většina z toho se nekonala. 

Až na práci. Té bylo jak na kostele. Možná to způsobil fakt, že se zkoušeli uživit rukama dva intelektuálové… Výsledek? Katastrofa!

Hele, pojďme taky prodávat!

Tahle slova zazněla, když jsme o prázdninách procházely okolo stánku v frgály ve skanzenu Valašského Meziříčí. Napadlo to kamarádku, architektku na volné noze. Obě rády pečeme, a tak už jsme v duchu viděly společný stánek se spoustou laskomin a před ním dlouhou frontu. Pobavíme se. Přivyděláme. Celý článek …

Bufet Koruna a další ztracená Praha: Pamatujete?

Palác a bufet Koruna

foto: wikipedia.cz, koruna-palace.cz

Na pivo k Rozvařilům, na mléčný koktejl do Koruny, na hranolky do rybárny v průchodu Jalty, na karamel do podchodu na Můstku, na jahodovo-banánovou zmrzlinu do Ovocného baru uprostřed Václaváku, na panáka ve tři ráno do Kravína… Pamatujete?

Tak to bývalo ještě v 80. letech. „Do dneška cítím vůni pečených klobás, která se linula ze stánků z pečených klobás na přepáleném tuku po celém Václavském náměstí. Také mne velice dojímaly a přitahovaly dlouhé fronty na čerstvě pečený bramborák před restaurací U prince na Staroměstském náměstí, jehož vůně lákala neustálé čekatele na tuto dobrotu,“ vzpomíná Jaroslav Vašák, autor knih o vaření a majitel největší české gastronomické databáze receptů.

Když se bruslilo na Vltavě…

Jeho vzpomínky jsou ale ještě dál do minulosti, až k polovině 20. století: „K pražské kuchyni a k Praze samotné mám vřelý vztah, neboť jsem zde prožil více než čtyřicet let života, a to od roku 1947. Učil jsem se na Těšnově naproti bývalému nádraží a potom dlouhá léta pracoval u Restaurací a jídelen v Praze 10,“ vypráví. Celý článek …

Luxusní hrušky na červeném víně

foto: Prahe levně

Pikantně natrpklé po víně a mírně nahořklé po čokoládě, kdy výrazné chuti vyvažuje sladká hladkost šlehačky… Prostě luxusní podzimní dezert.

Nepatří k nejlevnějším, pokud použijete kvalitní suroviny, vyjde jedna porce asi na 30 Kč, ale rozhodně nebudete litovat. Nabízíme vám recept pro čtyři osoby i s obrazovým návodem.

Suroviny se maličko prodraží

  • 4 hrušky
  • 800 ml vína
  • 5 lžic cukru krystal nebo krupice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 5 hřebíčků
  • 1 velký skořice
  • kůra z půlky velkého citronu
  • 1 šlehačka
  • ½ tabulky kvalitní čokolády na vaření

Postup zabere trochu víc času

Na hluboké pánvi necháme zkaramelizovat cukr. Když se rozpustí a získá zlatavou barvu (nepřipálit, zhořkl by!), zalijeme ho vínem. Celý článek …

Kavárny Baby friendly: Spratkové divokých matek

Divoké matky

Divoké matky pro Vás a Vaše spratky

Rámus, nekontrolovaný pohyb, obtěžování hostů, nezájem rodičů: to jsou časté argumenty číšníků i zákazníků, proč se na děti v kavárnách a restauracích dívají skrze prsty. Navíc prý maminky s dětmi málo utrácejí…

Je to opravdu tak? Naštěstí ne. Kaváren, které vycházejí vstříc rodinám s dětmi, v Praze přibývá. A to je moc dobře, protože jinak by maminkám nezbývalo než sedět doma…

Pojďte se s námi podívat do restaurací, kde už pochopili, že rodiny a dětmi patří k platícím zákazníkům a mohou být přínosem. Vůbec nemusí být levné – patří mezi ně třeba mnohé podniky ze sítě Ambiente. Celý článek …

Kde v Praze objednat vánoční cukroví?

vanocni-cukrovi

foto: Praha levně

Milujete pečení, ale prostě ho letos nestíháte? Nemáte energii péct s dětmi? Nebo jen chcete naplnit tradici a mít u štědrovečerní večeře také cukroví?

Právě teď je pravý čas ho objednat. Na internetu ještě najdete soukromé pekařky, které vám dodají kilogram kvalitního cukroví za 300 Kč. Ale bude vás to stát hodně času a je to i sázka na nejistotu, jestli bude opravdu dobré. Shromáždili jsme nabídku v Praze dostupných cukráren, které nabízejí kilogram cukroví okolo 500 Kč. Možná vám to přijde dost, ale dali jsme si záležet, aby šlo o cukroví kvalitní: z pravého másla, vanilky, čokolády a ořechů, ne z náhražek. Celý článek …

Recepty na tradiční vánoční cukroví

vanocni-cukroviVánoce jsou určitě nejkonzervativnější svátky v roce. V žádném jiném období roku se nedodržují zvyky, ať se to týká jídla nebo trávení volného času, tak přísně, jako právě o vánočních svátcích.

A tak většina Čechů tráví tři dny mezi 24. a 26. prosincem skoro stejně: doma v rodinném kruhu, sledováním pohádek v televizi, návštěvami nejbližších příbuzných, nadměrnou konzumací jídla. A samozřejmě také cukroví.

To si 80 % českých domácností připravuje samo. Hospodyňky obvykle pečou devatero druhů, k nejoblíbenějším patří vanilkové rohlíčky a linecká kolečka. Celý článek …