Praha: Pivnice U hrocha: malostranská výčepní svatyně

Pivnice U hrocha: malostranská výčepní svatyně

foto: Praha levně

Zahrádku, dětský koutek, wi-fi či klimatizaci tam rozhodně nenajdete. Toalety páchnou. Zato atmosféra je U hrocha pravá a nefalšovaná. A hořká plzeň – říká se nejlepší v Praze – za 35 Kč a s pěnou jako šlehačka.

Hroch je něco jako autentické panoptikum, esence všech zahulených výčepů světa, kde je útulně narváno. Na pivko se ale vždycky vmáčknete, když už ne ke stolu, tak pod gotickou klenbu k výčepu. Právě pro skvělé pivko a autentickou atmosféru byla malostranská pivnice U hrocha loni vyhlášena časopisem Pivo, Bier & Ale za nejlepší českou hospodu.

Pokud toužíte mít vlastní stůl a nerušeně tam probírat soukromé záležitosti, jděte jinam. K Hrochovi si lidé chodí přisednout a pokecat. Odcházející jsou okamžitě vystřídáni čerstvě příchozími a lidé ze všech koutů Čech i světa tu s místními štamgasty dávají řeč na téma vesmíru a přilehlého okolí, politické situace, metafyzických souvislostí lidské existence i zdražení benzinu.

Od starousedlíků po úředníky z Hradu

„Stále jsem přemýšlel, jak verbálně přiblížit Hrocha, ale nic naplat, bude to, jak jsem čekal, jen útržkovité, polámané a neúplné. Což je taky stav, který si od Hrocha můžete přinést domů a který se ráno občas dostaví – člověk tu totiž získává pocit, že by urazil všechno, čemu kdy věřil a ještě víc, kdyby zůstal pouze u jediné delikatesní Plzně. Jeho tělo přitakává mysli a plzeňská povodeň se rozlévá krví. Povodňové zábrany můžete postavit za pomoci nešizených hospodských pokrmů. Místnosti historického původu zdobí adekvátní hospodská výzdoba,“ charakterizuje pivnici Michal S. na webu yelp.cz.

„Chodí sem ledakdo, od starousedlíků, po štamgasty zdaleka, turisty, ale i politiky a úředníky z Hradu. Společným jmenovatelem je obliba zdejší bájeslovné plzně, která v mých očích pomalu ale jistě začíná překonávat tu u Tygra. Setrváte-li dostatečně dlouho, pravděpodobně tu navážete konverzace, které vám rozšíří ale někdy i zúží obzory,“ dodává.

Kam vyrazit na pivo?

Mimo turistické trasy

Občerstvení U hrocha také dostanete, i když kulinářské zázraky nečekejte. Vrcholem je grilovaný vepřový steak za 90 Kč, ke kterému si můžete dát třeba bramborový salát. Nebo lze zvolit hospodskou klasiku: klobásu či sekanou (obojí 45 Kč), tlačenku (40 Kč) utopence (30 Kč), zavináče (35 Kč), pivní sýr, uzené matjesy… Něco je povedeného více, něco méně, ale kvůli jídlu tam přeci nejste!

A kdeže Hrocha najdete? V Thunovské ulici na Malé Straně kousek. V centru, a přece mimo turistické trasy, které kousek nad ní zabočují od Nových zámeckých schodů do Malostranské náměstí. Otevřeno má denně od 12 do 23.30 hodin a když to stihnete mezi druhou a třetí, mohli byste urvat i místo u stolu.

Podívejte, jak to v pivnici U hrocha vypadá:

foto: Praha levně

Komentáře: 5 »

  1. Chlapci, zajeďte se podívat do Plzně, jak se tzv. „plznička” vyrábí. Snad pak prohlédnete tu sprosťárnu, kterou vám
    Prazdroj předkládá. Ta vaše „ plznička ” jsou obyčejné europomyje, které s původní plzní nemají vůbec nic společného.
    Toto váš otupělý mozek ale nepochopí. Tak „ Dej Bůh štěstí ” vy
    znalci piva. Ahoj.

    Komentář slavíček — 1.5.2015 @ 00:47

  2. Slavicku, Salvicku… Kdyby sis misto trouseni mouder ke Hrochovi zasel, tak bys mozna netrousil. ;o)

    Komentář nahodny kolemctouci — 30.10.2015 @ 19:41

  3. Pavda nepusti-z Kezmarku minimalne 4krat do roka na neskutocne pivo a hlavne atmosferu a k tomu prestrete na okenici to nema chybu -po podpisani zmluvy o neutoceni s.panom casnikom milovnikom Slovenska -dovolujeme si dopredu objednat pre cely personal rundu ktoru hned v maji zaplatime -tesime sa na bohate obzerstvo -bohapustu pijatiku a skvelych ludi -podla hesla-Prestal som fajcit,prestal som pit -som kokot ale fit….u Hrocha to s radostou porusime…..

    Komentář Jaroslav Kornaj — 15.2.2016 @ 18:34

  4. Dnes nás odmítli obsloužit se slovy: „máte si kde sednout?“, Byli jsme čtyři, kdo chtěli ochutnat vychvalovanou Plzeň a atmosféru. Zkusili jsme navrhnout, že si jí vypijeme na stojáka u výčepu a bohužel pan hostinský byl nekompromisní

    Komentář Martin — 2.10.2016 @ 00:07

  5. Hroch je najlepší, čo sa týka piva aj jedla to je bez debaty. Boli sme tam viackrát ale v tej druhej miestnosti je furt reservé čo je dosť na škodu. „Milovníka Slovenska“ z radov čašníkov sme tam nestretli, zato U Černýho vola sa asi „kotia“ ako myši v každej smene, U Pinkasú nás vyhodili z terasy s celkom peknou ruštinou a tak.

    Komentář pepe — 28.11.2016 @ 09:47

RSS (komentáře k příspěvku)

Napsat komentář