Praha: Tady skvěle vaří!

Pečená svatomartinská husa: Kam na ni v Praze?

Pečená svatomartinská husa

Pečená svatomartinská husa
foto: Praha levně

Blíží se 11. listopad a s ním každoroční svatomartinské hodování. A k tomu nerozlučně patří do křupava vypečená husička se zelím a knedlíkem a mladé letošní víno.

Bez toho si tradiční svatomartinské posvícení ani nelze představit. Chybět by neměly ani sladké dobroty: koláče a rohlíčky z kynutého těsta.

Martinskému jídelníčku vévodí mladá letošní vína a hlavně do křupava vypečená husička. Podle pranostik dokonce o sv. Martinu zpívá nejpěkněji a navíc – kdo ji v tento den neochutná, bude celý příští rok hladovět… Tak hurá na husí hody! A nezapomeňte je zalít tradičním svatomartinským vínem! Celý článek …

Pražské restaurace, kde se opravdu dobře najíte

Svíčková, Buena Vista, Ostrava

foto: Alakarte.cz

Kuchyně česká – dobrá a hezká… Tak nějak veršovaly naše prababičky. A měly pravdu. Nejde sice o kuchyni zcela dietní, o to víc však chutná.

Vybrali jsme pro vás hned tři restaurace, kam se jako milovníci dobrého jídla budete rádi a často vracet. Všechny nabízejí především typickou českou kuchyni. Hleděli jsme i na to, aby chuťové orgie nezpůsobily velký průvan ve vaší peněžence.

Pozor, nečtěte dál hladoví!

Co můžete čekat v menu? Jak předkrm třeba topinky s česnekovou pomazánkou z pivního sýra, buřty pečené s cibulí, česnekem, paprikou a zalité černým pivem nebo zvěřinovou paštičku s brusinkovou omáčkou a domácí houstičkou. Nabídka polévek je přepestrá a kraluje jí poctivý vývar ve všech podobách. Celý článek …

Svatomartinská husa se peče patnáct hodin

foto: Praha levně

Možná vám to zní divně, ale je to tak. Ale rozhodně nebudete litovat. Pomalé pečení dostane z husy to nejlepší a vám na slavnostním talíři skončí křehké masíčko s křupavou kůrkou a záplavou voňavého sádla.

Co k tomu potřebujete? Minimum ingrediencí, ale maximum trpělivosti. Tady je náš recept na dozlatova upečenou svatomartinskou husu. Porce na jednu osobu i s přílohou vás vyjde na 80 Kč.

Jen tři suroviny…

  • 1 husa vážící asi 4 kg
  • sůl
  • kmín

Doba přípravy: 15 hodin Celý článek …

Kde v Praze vaří nejlepší svíčkovou?

Svíčková, Dock House

foto: Alakarte.cz

Přece tam, kde mají mistry kuchaře, kteří vyhráli otevřené Mistrovství světa ve vaření svíčkové. Ta se koná každoročně na zámku Červený Hrádek u Jirkova.

Soutěží se o nejlepší omáčku s masem, knedlíky dodává sponzor pro všechny soutěžící stejné. Vaří se pod širým nebem. Hodnotí se chuť, vůně a konzistence omáčky, chuť a zpracování masa i celkový umělecký dojem. V porotě se střídají odborníci, jejichž hlavní kvalifikací je, že mají rádi svíčkovou: zakladatel soutěže Jiří Holý, fotograf Libor Zavoral (nominován kvůli nadstandardní váze), starosta města Jirkova a moderátor Petr Novotný. Celý článek …

Pečená svatomartinská husa: Co o ní nevíte

foto: Praha levně

foto: Praha levně

Den 11.11. je pro Čechy a Moravany gastronomickým svátkem, a pro husy pohromou. Můžou si za to ovšem samy!

Na pekáč se totiž dostaly za trest. Kněz Martin z Tours byl totiž tak skromný, že nechtěl přijmout jmenování biskupem. Schoval se proto před církevními posly mezi husy, ty jej však svým kejháním prozradily.

Plachý muž tedy přijal úřad, přestože nijak netoužil po poctách, a vykonával jej dobře a dlouhá léta. Sv. Martin z Tours zemřel 8. listopadu roku 397. Pohřben byl o 3 dny později, proto se jeho svátek slaví 11. listopadu. A doplácejí na něj právě ony prostořeké husy, které tak pykají za svou zradu. Celý článek …

Bufet Koruna a další ztracená Praha: Pamatujete?

Palác a bufet Koruna

foto: wikipedia.cz, koruna-palace.cz

Na pivo k Rozvařilům, na mléčný koktejl do Koruny, na hranolky do rybárny v průchodu Jalty, na karamel do podchodu na Můstku, na jahodovo-banánovou zmrzlinu do Ovocného baru uprostřed Václaváku, na panáka ve tři ráno do Kravína… Pamatujete?

Tak to bývalo ještě v 80. letech. „Do dneška cítím vůni pečených klobás, která se linula ze stánků z pečených klobás na přepáleném tuku po celém Václavském náměstí. Také mne velice dojímaly a přitahovaly dlouhé fronty na čerstvě pečený bramborák před restaurací U prince na Staroměstském náměstí, jehož vůně lákala neustálé čekatele na tuto dobrotu,“ vzpomíná Jaroslav Vašák, autor knih o vaření a majitel největší české gastronomické databáze receptů.

Když se bruslilo na Vltavě…

Jeho vzpomínky jsou ale ještě dál do minulosti, až k polovině 20. století: „K pražské kuchyni a k Praze samotné mám vřelý vztah, neboť jsem zde prožil více než čtyřicet let života, a to od roku 1947. Učil jsem se na Těšnově naproti bývalému nádraží a potom dlouhá léta pracoval u Restaurací a jídelen v Praze 10,“ vypráví. Celý článek …

Na pečenou husu do Kryštofova údolí

Kryštofovo údolí, penzion U Uhlířů

Penzion U Uhlířů
foto: Praha levně

Ve vesnici Kryštofovo údolí žijí jen dvě stovky lidí, proudí sem však zástupy turistů. Obec má totiž vlastní orloj a muzeum betlémů. Kousek za ní pak přemosťuje údolí nad říčkou Rokytkou jeden z nejromantičtějších a nejvyšších viaduktů v ČR.

Pokud do Kryštofova údolí zavítáte, objednejte se předem v penzionu U Uhlířů, kde vám upečou voňavou svatomartinskou husu. Tento zlatý bod jídelního lístku je pýchou pana majitele, který sám a s láskou pečeni pro hosty porcuje.

Vesnička Kryštofovo údolí se nenápadně tulí u řeky Nisy. Je dobře schovaná mezi kopci, takže v ní za neklidných dob nacházeli útočiště uprchlíci před válkami, ať už husitskými, nebo třicetiletou. Celý článek …

Omáčka ze šlejšek podle Václava Friče

Omáčka k masu

Omáčka k masu
foto: Praha levně

Lámete si hlavu nad tím, jak v dobrých hospodách vaší hustou, tmavou omáčku k masu, která se za rýhou z vidličky jen pomalu zavírá a báječně voní i chutná? Z odpadků.

Šlachy, flaksy, šlejšky… Ošklivé odkrojky z masa, pro které nemáte využití. Doteď jste je házeli do koše a ten co nejrychleji vynesli. To byla velká chyba!

Mužete z nich totiž uvařit voňavou omáčku, která chutná jako pokrm bohů. Stačí vědět, jak na to. Poradí vám šéfkuchař Václav Frič, držitel mnoha gastronomických cen a majitel restaurace Na Pekárně. Až tento recept vyzkoušíte, nikdy už nezahodíte do koše jedinou šlachu… A hodí se skoro ke všemu: k masu grilovanému i pečenému, k dušeným houbám, k bramborové kaši i rýži. Celý článek …

Pivní recepty labužníka Poštulky

Pivo

foto: Fotolia

Kudy teče, tudy léčí… Tak proč z něj rovnou neuvařit? Nabízíme vám recepty z piva, jejichž autorem je kulinářský publicista Vladimír Poštulka.

Je vám to jméno povědomé? Aby ne! Jeho články jste četli v měsíčníku Labužník, týdeníku Instinkt, Pražském deníku či Lidových novinách. Jeho pořady jste sledovali v televizním cyklu Vaříme česky a poslouchali v rozhlasovém cyklu Labužníkův lexikon.

Jeho recepty najdete v knize Labužníkův lexikon a 100 nejslavnějších receptů světa. Na následujících řádcích vám prozradí, že má rád benešovské pivo a ještě raději z něho vaří. Celý článek …

Dvůr Hoffmeister: Venkovská romantika,
michelinská gastronomie

Dvůr Hoffmeister

foto: Dvůr Hoffmeister

Vraťte se s námi na chvilku do starých dobrých časů, kdy selský dvůr dýchal klidem, lidé k sobě měli úctu a z kuchyně to opravdu vonělo.

Vyjeďte si s námi kousek za Prahu, do Dvora Hoffmeister ve středočeských Čičovicích. Nebudete litovat.

Velkoryse zrekonstruované prostory staré usedlosti pamatují solidní první republiku. Některé zdi jsou staré dvě stě let a kameny v nich pocházejí ze stejných lomů, které zásobovaly stavbu hradu Okoř. Celý článek …

Restaurace Na Pekárně: Vaří Václav Frič

Restaurace Na Pekárně

foto: napekarne.com

Chcete-li poznat skutečnou nefalšovanou českou kuchyni, jste na správné adrese v restauraci Na Pekárně v Čakovičkách na severovýchodní hranici Prahy.

Jejím majitelem a šéfkuchařem v jedné osobě je totiž Václav Frič, specialista na českou kuchyni, který si tak splnil dlouholetý sen.

Pražané a návštěvníci metropole na tom rozhodně vydělali, o čemž svědčí obsazené stoly a hosté, kteří se rádi vracejí. Doporučujeme udělat předem telefonickou rezervaci, zejména pokud se chcete Na Pekárně naobědvat o víkendu. Celý článek …

Restaurace Oříšek: mistrovská svíčková

Restaurace Oříšek

foto: restauraceorisek.cz

Krédem restaurace je poctivé jídlo, přístupné ceny a čistý design interiéru, u kterého majitelé vsadili na svěží tvorbu mladých autorů. A své vysoké cíle se snaží opravdu plnit, jak budete moci dále posoudit.

„Základem naší kuchyně jsou čerstvé suroviny, úcta k tradici a dobré nápady. Nabízíme sezónní menu podle přírodních rytmů ročních období. Pečeme vlastní pečivo, vaříme domácí knedlíky, nepoužíváme polotovary,“ láká web Oříšku.

A opravdu své přístupy dodržuje v nabídce má jen pár dobrých jídel (záruka toho, že nejsou z mrazáku) a k tomu víkendové speciály – momentálně jehněčí. Celý článek …

Na staré: Kovárna skončila, ať žije Vozovna!

foto: staravozovna.cz

Zatímco v restauraci Na Pekárně se Václav Frič otáčí teprve chvilku, holešovický hostinec Na staré Kovárně letos oslavil dvacetiletou tradici. Bohužel smutně – uzavřením podniku.

Legendami opředená, večírky tisíckrát pokřtěná a majiteli i štamgasty oblíbená Kovárna spojená se jménem kapely Tři sestry v Holešovicích skončila.

Sesterská restaurace Na staré Vozovně, vzdálená jen tři stanice tramvají však vzkvétá, stejně jako ostatní zařízení ze sítě Na staré:  Na staré Sokolovně v Praze 4, Na staré ráně v Praze 9 a Na staré Cihelně v Praze 8. A nová-stará Kovárna bude následovat, jen co se najdou odpovídající prostory. Celý článek …

Recepty pro pravé muže

Uzené maso, recept

foto: Prahe levně

Typická česká kuchyně je těžká, mastná, nezdravá – ale dobrá, tak dobrá… Milují ji zejména mužové, kteří s láskou zdrobnělinami oslavují dokřupava vypečený bůčíček, hovězí jatýrka či vepřová žebírka.

A protože skoro všichni muži jsou konzervativní Udělejte jim radost a uvařte doma aspoň jednou za čas kalorickou bombu, kterou dělala jejich maminka!

Nabídněte jim masitá vepřová žebírka na medu pečená na cibulovém základě s česnekem, bramborové knedlíky plněné uzeným masem a slaninou, hovězí játra na slanině, bůček nadívaný mletým masem a kuře na paprice.  Budou vás za to milovat. Celý článek …

Šéfkuchaři radí: Jak uvařit skvělou svíčkovou

Svíčková omáčka

foto: Alakarte.cz

Chcete ochutnat českou klasiku? Svíčková je ta pravá volba. Jak si ji připravit doma, aby byla jako od šéfkuchaře? Poradíme vám.

Poctivá svíčková omáčka, kvalitní hovězí maso a domácí knedlík – to je vizitka dobrého kuchaře. Zaručený recept na svíčkovou neexistuje, neboť variant existuje mnoho, ale několik dobrých rad vám přece jen dáme.

Vydáme se pro ně na kulinářský výlet po celé ČR. Zamíříme pro radu za mistry šéfkuchaři z Prahy, Brna, Ostravy, Vyškova, Pardubic, Zlína a Jablonce na Nisou. Celý článek …

Nakládaný hermelín a další regionální recepty

Hermelín v pikantním oleji najdete v lecjaké pražské restauraci… K pivu se hodí báječně. Ochutnali jste ale někdy kapra se zelím nebo tušíte, co je to camprat? Pokud ne, určitě vás budou zajímat naše recepty z některých českých regionů.

Hermelín v pikantním oleji, Praha

Nakládaný hermelín

foto: Prahe levně

Suroviny: 2 ks sýru s bílou plísní na povrchu (hermelín, camembert, président), 2 menší bílé cibule, 2 větší stroužky česneku, 4 malé feferonky, 2,5 dl oleje, sladká paprika.

Postup: Sýry rozřízneme na polovinu jako dort, cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky, papričky necháme vcelku. Do čisté sklenice dáme na dno trochu nakrájené cibule. Vnitřek rozkrojeného sýra posypene sladkou paprikou, naplníme látky cibule a česneku, spojíme a položíme do sklenice na cibuli. Zasypeme tenkou vrstvou cibulky s feferonkami, na ni položíme stejně zpracovaný druhý sýr. Opět zasypeme cibulkou. Vše zalijeme olejem tak, aby bylo úplně potopeno. Celý článek …

Luxusní hrušky na červeném víně

foto: Prahe levně

Pikantně natrpklé po víně a mírně nahořklé po čokoládě, kdy výrazné chuti vyvažuje sladká hladkost šlehačky… Prostě luxusní podzimní dezert.

Nepatří k nejlevnějším, pokud použijete kvalitní suroviny, vyjde jedna porce asi na 30 Kč, ale rozhodně nebudete litovat. Nabízíme vám recept pro čtyři osoby i s obrazovým návodem.

Suroviny se maličko prodraží

  • 4 hrušky
  • 800 ml vína
  • 5 lžic cukru krystal nebo krupice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 5 hřebíčků
  • 1 velký skořice
  • kůra z půlky velkého citronu
  • 1 šlehačka
  • ½ tabulky kvalitní čokolády na vaření

Postup zabere trochu víc času

Na hluboké pánvi necháme zkaramelizovat cukr. Když se rozpustí a získá zlatavou barvu (nepřipálit, zhořkl by!), zalijeme ho vínem. Celý článek …

Co vaří michelinský kuchař? Podívejte!

Dvůr Hoffmeister tabule

foto: Facebook/
DvurHoffmeister

Jezdit do ciziny za michelinskou hvězdičkou je finančně přece jen poněkud náročné. Vyjeďte se raději kousek za Prahu. Ve Dvoře Hoffmeister v Čičovicích vaří mistr kuchař Jozef Evan, který má 7 let zkušeností v michelinských restauracích Velké Británie a Francie.

„Milujeme dobré jídlo, víno a kvalitní servis. Proto jsme se rozhodli otevřít tuto zajímavou restauraci, kde spojujeme naše koníčky v nevšední zážitek. Jídlo připravujeme s láskou – poctivě, z kvalitních surovin a bez umělých dochucovadel. Servis je pro nás hra s načasováním, znalost nabízených produktů a především předvídavost,“  zve rodina Hoffmeisterova. Celý článek …