Praha: Svatomartinská husa se peče patnáct hodin

Svatomartinská husa se peče patnáct hodin

foto: Praha levně

Možná vám to zní divně, ale je to tak. Ale rozhodně nebudete litovat. Pomalé pečení dostane z husy to nejlepší a vám na slavnostním talíři skončí křehké masíčko s křupavou kůrkou a záplavou voňavého sádla.

Co k tomu potřebujete? Minimum ingrediencí, ale maximum trpělivosti. Tady je náš recept na dozlatova upečenou svatomartinskou husu. Porce na jednu osobu i s přílohou vás vyjde na 80 Kč.

Jen tři suroviny…

  • 1 husa vážící asi 4 kg
  • sůl
  • kmín

Doba přípravy: 15 hodin

… ale spoustu hodin

Plánujete husu na pondělí? Pak počítejte s tím, že na ní začnete pracovat v neděli ráno: vytrháte zbytky peří (vždycky se nějaké najdou), omyjete a osušíte kůži. Zevnitř i zvenku posypete solí a kmínem – šetřit jimi nemusíte. A pak už jen vložíte do pekáče a šoupnete do chladné komory, kde bude pečínka odpočívat až do večera.

Počítejte s tím, že večeře už třeba nebude – oběd tedy můžete trochu posunou, třeba na druhou hodinu odpolední v pondělí. Tím pádem vám první směna začne až v jedenáct večer, ale nebojte, nebude trvat dlouho.Připravenou husu mírně podlijete vodou, zakryjete alobalem (jestli máte velký pekáč s víkem, kam se vejde, tak tím lépe – alobal nepotřebujete) a dáte do trouby předehřáté na 90° C. Toť vše. Věřte receptu: troubu neotvírejte, husu nepodlévejte ani neotáčejte. Mírná teplota bude pracovat za vás.

Naše další tipy:

A už je pondělí

Ráno okolo deváté husu zkontrolujte, když bude třeba, můžete trochu podlít nebo odebrat část vypečeného sádla. A nastane nová fáze: Teplotu zvýšíte na 120° C a pečete další čtyři hodiny. Blíží se jedna po poledni, husa už ďábelsky voní  a vám se sbíhají sliny. Ještě chvíli vydržte! Teď je ta správná chvíle na odkrytí alobalu (případně sundání víka) a podlití.

Následuje závěr – okolo jedné zvýšíte teplotu na 180° C a dopečete do zlatohnědé barvy a křupavé kůrky.

Blíží se druhá hodina odpolední a vy můžete servírovat. Podáváme se zelím – ideálně obojím, ale pokud budete dělat jen jedno, doporučujeme červené. Knedlík samozřejmě bramborový nebo, když si troufnete, pravé lokše.A protože husa musí plavat, je třeba ji zapíjet? Čím? Přece svatomartinským vínem! Dobrou chuť!

Tipy pro první pečení

  • Chcete oběd v pravé poledne? Stačí přípravu o posunout o dvě hodiny dopředu. Stačí, když dodržíte časy: nejdelší fáze, 90° C = 10 hodin, prostřední fáze, 120° C = 4 hodin, závěrečná fáze 180° C = maximálně hodinu.
  • Husa se při pečení opravdu neobrací. Uložte ji proto do pekáče rovnou prsíčky nahoru.

Podívejte se, jak na to:

Komentáře: 2 »

  1. jaká trouba

    Komentář jiří — 28.11.2019 @ 22:43

  2. To je jedno :) Důležité je nízká teplota a dlouhá doba.

    Komentář Monika — 29.11.2019 @ 09:56

RSS (komentáře k příspěvku)

Napsat komentář