Neodoláte, a čas od času podstrčíte psovi kousek cukroví? Je to zbytečné! Když už pečete, pamatujte na něj předem a nahraďte zbytečně sladké lidské pochoutky zdravými, psími, vlastnoručně upečenými!
Recepty na ně pro vás připravila Míša Měchurová, specialistka úseku krmiv pro psy a kočky společnosti Mountfield a majitelka zlatého retrievera.
Vyzkoušejte upéct zdravé psí piškoty bez cukru nebo mrkvové mlsky, kvůli kterým se váš mazlík doslova přetrhne…
Psí piškoty
Suroviny:
- 2 vajíčka
- 150 g špaldové mouky
- 25 g škrobu (bramborový či kukuřičný)
- 1 lžičku bezfosfátového kypřicího prášku do pečiva
- 3 lžíce vlažné vody
- špetka soli
- špetka skořice
Postup:
U vajíček oddělíte bílky od žloutků. Žloutky vyšleháte s vlažnou vodou do pěny. Z bílků se špetkou soli ušleháte vedle v míse tuhý sníh. Do mísy se žloutky pomalu přisypáváte mouku smíchanou s kypřicím práškem, bramborovým škrobem a skořicí. Zlehka po částech vmícháte sníh z bílků. Na plechu vyloženém pečicím papírem tvoříte lžičkou malé hromádky, které mají okolo dostatečný prostor. Dáte péct do trouby rozehřáté na 170 °C asi na 10 minut, než budou piškoty zlatavé.
Psí mrkvové mlsky
Suroviny:
- 1 netučný tvaroh
- 1 mrkev
- 1 hrnek namletých ovesných vloček
Postup:
Mrkev nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle a zbavte přebytečné vody. Smíchejte s tvarohem a vločkami. Vločky přidávejte podle potřeby tak, aby se těsto nelepilo. Vyválejte z něj placku silnou asi 3 mm. Rozkrájejte ji na kostičky, případně můžete vykrajovátkem vytvořit pravé vánoční motivy Vykrájené cukroví dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C, dokud okraje nezezlátnou. Poté nechte sušenky dosušit v chladnoucí troubě.
foto: Michaela Měchurová