Praha: Luxusní hrušky na červeném víně

Luxusní hrušky na červeném víně

foto: Prahe levně

Pikantně natrpklé po víně a mírně nahořklé po čokoládě, kdy výrazné chuti vyvažuje sladká hladkost šlehačky… Prostě luxusní podzimní dezert.

Nepatří k nejlevnějším, pokud použijete kvalitní suroviny, vyjde jedna porce asi na 30 Kč, ale rozhodně nebudete litovat. Nabízíme vám recept pro čtyři osoby i s obrazovým návodem.

Suroviny se maličko prodraží

  • 4 hrušky
  • 800 ml vína
  • 5 lžic cukru krystal nebo krupice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 5 hřebíčků
  • 1 velký skořice
  • kůra z půlky velkého citronu
  • 1 šlehačka
  • ½ tabulky kvalitní čokolády na vaření

Postup zabere trochu víc času

Na hluboké pánvi necháme zkaramelizovat cukr. Když se rozpustí a získá zlatavou barvu (nepřipálit, zhořkl by!), zalijeme ho vínem. Přidáme koření a citrónovou kůru, uvedeme znovu k varu a necháme asi dvě minuty na mírném ohni probublávat, aby se uvolnila chuť koření.

Mezitím oloupeme hrušky, rozkrojíme je na podélně na poloviny a odstraníme jádřinec. Vložíme do vína řezem dolů na necháme dusit pod pokličkou asi čtvrt hodiny. Pokud chceme, aby měly hrušky rovnoměrnou barvu, sem tam je promícháme a přelijeme vínem. Jakmile změknou, odstavíme z plotny, necháme vystydnout a uložíme do druhého dne v lednici, aby hrušky do sebe natáhly chuť kořeněného vína.

Hrušky vyndáme z nálevu a víno s ovocnou šťávou z nich svaříme. Než se tekutina zredukuje na sirup, rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a ušleháme šlehačku. Hrušky před podáváním nahřejeme.

Na talířek servírujeme hrušky, přelijeme vinným sirupem, zdobíme šlehačkou a tekutou hořkou čokoládou.

Ale výsledek stojí za to!

A tu práci vám možná trochu zjednodušíme našimi tipy:

  • Jestli nemáte dost trpělivosti, nechte hrušky uležet ve víně třeba jen hodinu, nemusí to být před noc.
  • Hrušky můžete před podáváním nahřát klidně v mikrovlnce.
  • Hrušky lze  dusit i na bílém víně – doporučujeme polosuché nebo polosladké a nějaké voňavější: muškát, pálavu nebo sauvignon.

Podívejte se, jak se vaří hrušky na víně:


foto: Praha levně

Rádi vaříte? Vyzkoušejte naše další recepty:

Žádné komentáře »

Zatím nemáte žádné komentáře.

RSS (komentáře k příspěvku)

Napsat komentář