Praha: Pivní recepty labužníka Poštulky

Pivní recepty labužníka Poštulky

Pivo

foto: Fotolia

Kudy teče, tudy léčí… Tak proč z něj rovnou neuvařit? Nabízíme vám recepty z piva, jejichž autorem je kulinářský publicista Vladimír Poštulka.

Je vám to jméno povědomé? Aby ne! Jeho články jste četli v měsíčníku Labužník, týdeníku Instinkt, Pražském deníku či Lidových novinách. Jeho pořady jste sledovali v televizním cyklu Vaříme česky a poslouchali v rozhlasovém cyklu Labužníkův lexikon.

Jeho recepty najdete v knize Labužníkův lexikon a 100 nejslavnějších receptů světa. Na následujících řádcích vám prozradí, že má rád benešovské pivo a ještě raději z něho vaří. „Z piva i na pivě se toho dá vařit skutečně hodně, třeba takové polévky,“ říká. Některé zapomenuté recepty se rozhodl tentokrát oživit právě pro vás.

Kodaňská pivní polévka

foto: Vladimír Poštulka

Kodaňská pivní polévka

Dánové mají pivo rádi a často ho používají i v kuchyni. Jejich verze pivní polévky je zajímavá především tím, že obsahuje bílý chléb. Spotřebují se tak zbylé kousky – nesmí být ovšem plesnivé. Pivo se doporučuje světlé, trošku silnější.

  • Suroviny (4 porce): 300 g suchého bílého chleba, 1 litr světlého piva Ferdinand, 2 dl smetany, 1 lžička cukru, 1 lžička strouhané citrónové kůry, pepř, sůl
  • Postup: Chléb nakrájejte na kostičky a v hrnci zalijte pivem. Nechte v chladu odležet přes noc. Potom zalijte podle potřeby vodou, rozmíchejte na kaši a vařte asi 20 minut. Osolte, oslaďte a přidejte strouhanou citrónovou kůru a mletý pepř. Ještě chvíli povařte, potom do horké polévky zamíchejte smetanu. Už nevařte.

Rádi vaříte? Tohle se vám bude líbit:

Kuře na pivní omáčce

foto: Vladimír Poštulka

Kuře na pivní omáčce

  • Suroviny (4 porce): 4 kuřecí stehýnka, 5 dl světlého piva Ferdinand, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 2 dl kuřecího vývaru, 1 dl sladké smetany, 100 g žampionů, 2 šalotky, 1 lžíce citrónové šťávy, hrst čerstvé hladké petrželky, pepř, sůl
  • Postup: Kuřecí stehýnka dobře omyjte, osušte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Potom je vydatně osolte. V kastrolu rozehřejte olej s polovinou másla a stehýnka na tomto rozpáleném tuku opečte ze všech stran. Žampiony a šalotku nakrájejte na tenké plátky. Jakmile jsou stehýnka do zlatova opečená ze všech stran, přidejte nakrájenou šalotku. Potom zalijte vše pivem a nechte zredukovat na polovinu. Přitom stehýnka neustále obracejte. Nakonec vše zalijte kuřecím vývarem (doporučujeme udělat si ho předem z kuřecích kostí) a pod pokličkou nechte vařit asi 20 minut. Maso by mělo být měkké. Nakonec přilijte smetanu a vařte asi dvě minuty. Mezitím na pánvi na zbytku másla opečte plátky žampionů, které jste předtím pokapali citrónovou šťávou a opepřili. Stehýnka vyjměte z kastrolu a nechte v teple dojít. Potom vložte opečené žampiony do omáčky a dejte prohřát. Každou porci polijte omáčkou a ozdobte nasekanou petrželkou. Podávejte s vařenou rýží nebo noky.

Náš tip: Pivo až do domu? Každou středu v Praze!

Vepřové dušené na pivě

foto: Vladimír Poštulka

Vepřové dušené na pivě

  • Suroviny (4 porce): 800 g vykostěného vepřového plecka, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hladké mouky, 4 lžíce másla, 4 cibule, ½ litru piva, bobkový list, mletá paprika, tymián, pepř, sůl
  • Postup: Maso zbavte blan a nakrájejte na kostky o průměru 5 cm. Obalte je v mouce smíchané se solí, pepřem a paprikou. Ve velkém hrnci rozehřejte olej, opečte na něm zprudka maso a ihned je vyjměte. Na pánvi na polovině másla osmažte jemně nakrájenou cibuli. Vložte ji i s tukem do hrnce, přidejte bobkový list a tymián. Zalijte pivem. Nejvhodnější je lehký světlý ležák Ferdinand 11%. Nechte projít varem. Přidejte kostky masa, promíchejte a na mírném ohni duste asi hodinu. Občas zamíchejte. Potom vyjměte bobkový list a zahustěte jíškou ze zbytku mouky a másla. Jako příloha se hodí houskový nebo bramborový knedlík.

Žádné komentáře »

Zatím nemáte žádné komentáře.

RSS (komentáře k příspěvku)

Napsat komentář