Praha: Recepty pro pravé muže

Recepty pro pravé muže

Uzené maso, recept

foto: Prahe levně

Typická česká kuchyně je těžká, mastná, nezdravá – ale dobrá, tak dobrá… Milují ji zejména mužové, kteří s láskou zdrobnělinami oslavují dokřupava vypečený bůčíček, hovězí jatýrka či vepřová žebírka.

A protože skoro všichni muži jsou konzervativní Udělejte jim radost a uvařte doma aspoň jednou za čas kalorickou bombu, kterou dělala jejich maminka!

Nabídněte jim masitá vepřová žebírka na medu pečená na cibulovém základě s česnekem, bramborové knedlíky plněné uzeným masem a slaninou, hovězí játra na slanině, bůček nadívaný mletým masem a kuře na paprice.  Budou vás za to milovat.

Kde jsme vzali inspiraci?

Za recepty uvedené v tomto článku můžete poděkovat panu Jaroslavu Vašákovi, který je nejen autorem knih o vaření a majitelem největší české gastronomické databáze receptů, ale hlavně také vynikajícím kuchařem a mlsným strávníkem. Jeho vzpomínky na to, jak se v Praze jedlo ve 20. století, najdete ve článku: Bufet Koruna a další ztracená Praha: Pamatujete? A teď už ty báječné recepty…

Žebírka na medu, recept

foto: receptyonline.cz

Žebírka na medu

  • Suroviny: 1-1,2 kg masitých vepřových žebírek, 4 cibule, 3 větší stroužky česneku, 3 lžíce másla, 100 ml hovězího vývaru, 3 lžíce medu, 3 lžíce sladké mleté papriky, 3 lžíce kečupu, pepř, sůl
  • Postup: Na jednotlivé kusy nakrájená žebírka potřeme medovou marinádou připravenou z medu, kečupu, papriky, pepře, soli a necháme nejméně 1 hodinu marinovat. Na tenká kolečka pokrájenou cibuli orestujeme na másle spolu s plátky česneku. Cibuli s česnekem a výpekem přendáme do pekáče, na tento základ rozložíme marinovaná žebírka, podlijeme je vývarem. Pečeme zaklopené v troubě vyhřáté na 180 °C asi 90 minut, na posledních 20 minut žebírka dopečeme odklopená.
Játra na slanině, recept

foto: receptyonline.cz

Hovězí játra na slanině

  • Suroviny: 500 g hovězích jater, 100 g uzené slaniny, 100 g sádla, 2 větší cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíci sladké papriky, 1 l hovězího vývaru, majoránku, kmín, mletý pepř, sůl.
  • Postup: Játra opereme v tekoucí vodě, odblaníme, zbavíme žilek, nakrájíme na plátky, na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. V rozpáleném tuku játra prudce opečeme a vyjmeme. Ve výpečku osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli společně s nakrájenou slaninou, přidáme papriku, kmín, orestujeme, mírně podlijeme, vložíme játra a dusíme doměkka. Hotová játra vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou, dochutíme majoránkou a krátce provaříme. Podáváme s rýží.
Bramborové knedlíky s uzeným masem, recept

foto: receptyonline.cz

Bramborové knedlíky s uzeným

  • Suroviny: 750 g brambor uvařených ve slupce, 220 g hrubé mouky, hrubá mouka na obalení, 80 g dětské krupičky, 1 vejce, sůl, 250 g uzeného vařeného masa (bůček, plec, krkovice), 200 g slaniny, 1 velká cibule, 2 lžíce sádla
  • Postup: Uzené vařené maso nakrájíme na kostičky, osmahneme na troše sádla a necháme vychladnout. Uvařené brambory oloupeme a najemno nastrouháme nebo prolisujeme do mísy. Přidáme prosetou mouku, krupičku, vejce, sůl a rychle zpracujeme na tuhé hladké těsto. Z těsta vyválíme váleček o průměru 4 cm a nakrájíme ho na silnější plátky. Každý plátek v dlani trochu roztáhneme a zploštíme, naplníme uzeným masem, okraje spojíme k sobě a vytvarujeme kulaté knedlíky. Obalíme je v hrubé mouce a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme v dostatečně velkém hrnci asi 12-15 minut. Jeden knedlík na zkoušku rozpůlíme, přesvědčíme se, že je těsto uvařené, zbytek pak vyjmeme děrovanou naběračkou. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a osmahneme dozlatova na sádle společně s nakrájenou slaninou na kostičky. Knedlíky podáváme se zelím, osmaženou cibulí a slaninou.
Nadívaný bůček, recept

foto: receptyonline.cz

Bůček nadívaný mletým masem

  • Suroviny: 2 kg bůčku bez kosti, 300 – 350 g mletého vepřového a hovězího masa, 1 vejce, 1 stroužek česneku, špetka mletého kmínu, trochu nasekané zelené petrželky a trochu strouhanky na zahuštění, 3 stroužky česneku rozmačkaného na potření, hořčice na potření, sádlo nebo olej na vymaštění pekáče, sůl podle chuti
  • Postup: Z bůčku odřežeme kůži a žebra. Podélně rozřežeme na dva pásky, do kterých uděláme kapsu. Mleté maso na nádivku smícháme s ostatními surovinami a dobře propracujeme. Kapsu uvnitř lehce vytřeme prolisovaným česnekem a hořčicí. Naplníme ji ochuceným mletým masem a opatrně zašijeme. Hotovou kapsu potřeme ze všech stran prolisovaným česnekem a osolíme. Maso položíme na pekáč vymaštěný sádlem nebo olejem tak, aby bylo tučnou stranou nahoře. Podlijeme vodou, přikryjeme a pečeme na 180°C, dokud maso nebude měkké a nezíská lákavou zlatavě růžovou barvu. Během pečení podléváme vypečenou šťávou z masa a troškou vody, aby se nám rolka nepřipekla. Upečené maso vyjmeme na talíř a ještě za tepla z něj opatrně vytáhneme nitě. Podáváme s bramborem nebo chlebem.
Kuře na paprice, recept

foto: receptyonline.cz

Kuře na paprice

  • Suroviny: 1 kuře, sůl, 60 g másla, 60 g cibule, mletá sladká paprika, 150 ml zakysané smetany, 20 g hladké mouky, vývar.
  • Postup: Větší očištěné kuře rozdělíme na pět dílů a osolíme. V hrnci na rozpáleném másle usmažíme nadrobno nasekanou cibulku, kterou pak zaprášíme paprikou. Přidáme kuře, po chvíli podlijeme vývarem a udusíme doměkka. Během dušení obrátíme. Měkké kuře vyndáme, šťávu z dušení nalijeme do zakysané smetany s rozmíchanou moukou a vše povaříme.

Rádi vaříte? Vyzkoušejte naše další recepty:

Žádné komentáře »

Zatím nemáte žádné komentáře.

RSS (komentáře k příspěvku)

Napsat komentář